Έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με το δίλημμα της στείρωσης του μικρού μας φίλου. Ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας στο μυαλό μας, και κάτι που θα ακούσουμε συχνά από γνωστούς και φίλους, είναι ότι με τη στείρωση επεμβαίνουμε στη φύση του ζώου.
Είναι όμως έτσι; Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι με τη στείρωση προσφέρουμε στο ζωάκι μας μία καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη φύση, τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα αναπαράγονται μόνο για τη διαιώνιση του είδους και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται ή λειτουργούν όπως οι άνθρωποι.
Παίρνοντας ένα κατοικίδιο, πρέπει να αποφασίσουμε αν και πόσες φορές θα ζευγαρώσει, κάτι το οποίο μας καθιστά υπεύθυνους για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των νεογέννητων. Το ιδανικότερο στη συνέχεια για το ίδιο το ζωάκι μας είναι να στειρωθεί μέχρι 3 ετών. Γιατί;
Με τη στείρωση, πάντα μιλάμε για ολική ωοθηκυστερεκτομή (αφαίρεση ωοθηκών και μήτρας), ελαττώνουμε τις πιθανότητες ή εξαλείφουμε την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως:
- καρκίνο του μαστού
- νεοπλάσματα γεννητικού συστήματος
- κύστες ωοθηκών
- πρόπτωση κόλπου
- πυομήτρα
Τι είναι η Πυομήτρα
Αποτελεί παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται στην περίοδο του διοίστρου (συνήθως 2 με 3 μήνες μετά την περίοδο). Προκαλείτε κυρίως από
κυστική υπερπλασία, μόλυνση στη μήτρα και υψηλές συγκεντρώσεις προγεστερόνης.
κυστική υπερπλασία, μόλυνση στη μήτρα και υψηλές συγκεντρώσεις προγεστερόνης.
Τι να προσέξουμε
Το ζώο με πυομήτρα παρουσιάζει πυρετό και κατάπτωση. Τα συμπτώματα της αδιαθεσίας είναι ασαφή και συχνά περνάνε απαρατήρητα.
Λίγο αργότερα η μήτρα διογκώνεται και παρατηρείτε έξοδος ποιώδους εκκρίματος από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα (ανοιχτή πυομήτρα) ή σε άλλες περιπτώσεις ο τράχηλος παραμένει κλειστός και δεν επιτρέπει την διαφυγή του περιεχομένου της μήτρας (κλειστή πυομήτρα). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση (ολική ωοθηκυστερεκτομή) αντιβίωση και οροθεραπεία για αρκετές ημέρες. Μη έγκαιρη αντιμετώπιση θα αποβεί μοιραία για το ζώο.
Κύρια συμπτώματα πυομήτρας είναι:
- ανορεξία
- εμετοί
- πολυδιψία, πολυουρία
- υποθερμία
Αν έχουμε αποφασίσει να ζευγαρώσουμε το ζωάκι μας, το καλύτερο είναι να το κάνουμε πριν την ηλικία των 3 ετών. Η πυομήτρα θεωρείτε ασθένεια των ζώων μέσης ηλικίας (8-10 χρονών) αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά και σε ζώα μικρότερης ηλικίας (2-4 χρονών).
Αν το ζώο δεν ζευγαρώσει, οι πιθανότητες εμφάνισης πυομήτρας είναι σημαντικά αυξημένες και η στείρωση είναι σημαντικό να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από χειρουργεία ολικής ωοθηκυστερεκτομής ζώων με πυομήτρα στο ιατρείο μας.
Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από χειρουργεία ολικής ωοθηκυστερεκτομής ζώων με πυομήτρα στο ιατρείο μας.
Πυομήτρα και κύστες ωοθηκών σε γάτα 8 χρονών |
Πυομήτρα σκύλου 5 χρονών |
Κύστη σε παραμένουσα ωοθήκη μετά από μερική ωοθηκυστερεκτομή σε θηλυκό σκύλο 3 χρονών |
Πυομήτρα κολωβώματος μήτρας σε μερική ωοθηκυστερεκτομή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου