23 Οκτ 2011

ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Η συγκέντρωση των σημερινών ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα, και τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών ανάμεσα στον άνθρωπο και το κατοικίδιο ζώο.

Ως κατοικίδιο ζώο εμφανίζεται κυρίως ο σκύλος, η γάτα, το ωδικό πτηνό και σε σπανιότερες περιπτώσεις διάφορα άλλα «εξωτικά» λεγόμενα ζωικά είδη.

Το κατοικίδιο ζώο είναι ο μόνος ουσιαστικά συνδετικός κρίκος του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Τα κατοικίδια ζώα εκτός από την συντροφικότητα έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν το ψυχισμό και το χαρακτήρα του παιδιού εμπλουτίζοντας το με ανθρωπιά, αγάπη και ευθύνη για κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη μας.

Κλινικές έρευνες έδειξαν
 ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν ευεργετικές επιδράσεις και στην ανθρώπινη υγεία, όπως: μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων μείωση του στρες και αύξηση της σωματικής άσκησης. Επομένως αυτά εκπληρώνουν την ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, στοργή, συντροφικότητα, διέξοδο στο δασάκι ή στο πάρκο ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις ασφάλεια ή χόμπι (κυνήγι).

Η συγκέντρωση των σημερινών ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών ανάμεσα στον άνθρωπο και το κατοικίδιο ζώο.

Για να διατηρήσουμε τα ζώα αυτά στις σύγχρονες κατοικίες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε κάποιους όρους οι οποίοι:

  1. Θα βοηθήσουν τα ίδια τα ζώα να ζούνε μαζί μας μια ποιοτική ζωή
  2. Θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε όλοι μας
  3. Θα αναπτύξουν τη ζωοφιλία και τον σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας σε άλλες μορφές ζωής

Προκειμένου να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους όλοι οι ζωόφιλοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να ακολουθούμε τους εξής απλούς κανόνες:

  1. Να τηρούμε όλους τους κανόνες της προληπτικής κτηνιατρικής όπως μας συμβουλεύουν οι κτηνίατροι (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, ειδικές εξετάσεις κλπ)
  2. Να ενημερωθούμε για τους τρόπους συμπεριφοράς των ζώων, τις ανάγκες τους, τις συνήθειες αναπαραγωγής τους, από ειδικούς (κτηνιάτρους, εκπαιδευτές κλπ)
  3. Να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί ή έχουν φοβίες απέναντι στα ζώα. 
  4. Να έχουμε πάντοτε το ζώο μας δεμένο στη βόλτα και να μην το αφήνουμε να γαβγίζει τις ώρες κοινής ησυχίας
  5. Να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον από τα απεκκρίματα των ζώων μας


Τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις των ζώων μας, αφορούν σε ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν τα ίδια αλλά και τον άνθρωπο. Στο σημείο αυτό επειδή θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και όχι φοβίες, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και ονομάζονται ζωοανθρωπονόσοι. Αυτές μεταδίδονται με την άμμεση επαφή, τα εκκρίματα, τα απεκκρίματα, με μολυσμένα χορταρικά και σαλάτες και με την κατανάλωση μή καλά ψημένων κρεάτων.


ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ        




Οφείλεται σε πρωτόζωο με κύριο φορέα τη γάτα. Στον άνθρωπο προκαλεί: Λεμφαδενίτιδα, σπανίως Ηπατίτιδα, Εγκεφαλίτιδα και στις έγκυες πρόωρη αποβολή. Στο έμβρυο δημιουργεί συγγενή Τοξοπλάσμωση, Οφθαλμολογικά και άλλα προβλήματα με τραγικά επακόλουθα. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.


Πρέπει όμως τα κόπρανα της γάτας να μείνουν 24 ώρες στο εξωτερικό περιβάλλον για να γίνει η μολύνουσα μορφή του παρασίτου. Δηλαδή αν καταπιούμε το τοξόπλασμα την πρώτη μέρα δεν νοσούμε, αν το καταπιούμε τη δεύτερη, νοσούμε. Οι γάτες που έχουν τοξοπλάσμωση αποβάλλουν το μικρόβιο μόνο 7-10 ημέρες το χρόνο. Υπάρχει ειδική εξέταση αίματος της γάτας για να δούμε αν νοσεί και πρέπει να γίνεται όταν προβλέπεται εγκυμοσύνη σε μια οικογένεια.


Στην πράξη αν καθαρίζουμε τα κόπρανα της γάτας σε καθημερινή βάση και πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε τότε δεν κινδυνεύουμε.


Στον αναπτυγμένο κόσμο ο άνθρωπος κολλάει τοξόπλασμα από την κατανάλωση μισοψημένου χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος ή από την επαφή με κόπρανα αδέσποτων γατών (π.χ. κατά την κηπουρική).


Δεν υπάρχουν σχόλια: